VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Zorgrekening controleren loont de moeite

Geplaatst op: 20-12-2018, 13:07:39

Veel mensen die zorg nodig hebben en hun verzekeraar daarvoor kunnen laten betalen, zullen de rekening niet nauwkeurig bestuderen. Toch loont het de moeite om te kijken: uit onderzoek van verzekeraar CZ bleek vorig jaar nog dat er jaarlijks miljoenen euro’s verkeerd op de zorgrekening terechtkomen.

Maar om te weten of je zorgrekening klopt, moet je ook weten wat je leest. Daarom vijf vragen en antwoorden over de zorgnota.

Hoe ziet een zorgrekening eruit?

Niet elke prik en elke hechting staat apart op de rekening van het ziekenhuis, de tandarts, de fysiotherapeut of een andere zorgverlener. In plaats daarvan staan er codes op de rekening, vergezeld van een ’consumentenomschrijving’. Zo hoort code 15C267 bij de behandeling ’Jodiumtherapie met maximaal twee verpleegdagen bij een ziekte van de schildklier’. En de periodieke controle bij de tandarts krijgt code C11 mee. Die behandelingen hebben allemaal een eigen tarief, dat niet per se op jouw situatie van toepassing is. De bedragen zijn namelijk vastgesteld op basis van een ’gemiddelde patiënt’.

Hoe check ik mijn zorgnota?

Een overzicht van je zorgkosten, hoeveel eigen risico je nog hebt en wat je zorgverzekeraar voor je vergoedt is te vinden op de website van je zorgverzekeraar. Daarop kun je inloggen met je DigiD. Bij de meeste verzekeraars staan de zorgkosten voor kinderen tot 16 jaar ook in dat overzicht. De Consumentenbond strijdt voor eenvoudigere systemen voor het inzien van je zorgkosten en het doorgeven van fouten. Nu sturen zorgverzekeraars je nogal eens door naar de zorgverleners. Dat mogen ze niet doen: bij twijfel over een rekening moet de verzekeraar het uitzoeken.

Wie bepaalt de prijs van een behandeling?

Dat ligt aan de behandeling. Bij sommige behandelingen (in het ziekenhuis codes die beginnen met 15- of 17-) mogen zorgverzekeraars zelf over de prijs onderhandelen. Voor heel veel andere behandelingen, ook bijvoorbeeld die bij de tandarts, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximumtarieven. Wil je nagaan of een bedrag op de rekening klopt? Bel dan in het eerste geval met je verzekeraar, en in het tweede geval met de NZa. Ziekenhuizen moeten hun prijslijsten online

Maakt het uit hoe lang ik zorg nodig heb?

Voor losse bezoeken aan bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapeut of huisarts gelden standaardtarieven. Wie één minuut bij de huisarts zit, krijgt dezelfde rekening als iemand die de volle twintig minuten volmaakt. Bij de fysio is dat maximum er niets eens, en geldt voor een ’zitting’ (zo heet een bezoek aan de fysiotherapeut) ook een standaardbedrag. Ga je op dezelfde dag twee keer naar de fysiotherapeut, dan krijg je ook twee keer een rekening.

Wanneer betaal ik eigen risico?

Zeker met ziekenhuiszorg kan het ingewikkeld zijn voor welk jaar een bepaalde rekening geldt, en dus ook of je nog eigen risico moet betalen. Stel dat je last hebt van eczeem en in december voor het eerst naar het ziekenhuis gaat. Er volgt een diagnose, en een behandeling in februari van het volgend jaar.

Moet ik altijd zelf eerst mijn zorgrekening betalen?

Gelukkig niet. Voor de basisverzekering gelden grofweg twee modellen: de restitutie- en de naturapolis. Bij die laatste verzekering regelen verzekeraar en zorgverlener de betaling onderling, mits er een contract is tussen de twee. Zo niet, dan moet je als verzekerde een deel zelf betalen. Bij een restitutieverzekering krijg je alles vergoed, maar moet je mogelijk zelf eerst voorschiete

Bron: bijdrage van Martijn Klerks van 20 december 2018 op www.dft.nl

Vorige pagina